cultura » notes al marge

L’espai-temps

Airbnb en Nova York i treballadors xinesos que trenquen la Gran Muralla: desafiar l’espai-temps és possible

28/09/2023 - 

En agost vaig llegir el següent subtítol sobre Nova York i Airbnb: “La metròpoli introduïx una regulació que obliga els propietaris a estar amb els hostes”. I no era d’un diari paròdic. En llegir-ho, vaig imaginar immediatament els turistes passejant per Central Park amb els amos de l’allotjament i tota la parentela. Els propietaris, però, potser ja estarien avorrits de vore l’Empire State i l’Estàtua de la Llibertat i mirarien d’arrossegar-los al seu àmbit quotidià per tal que els acompanyaren al súper, al metge, a comprar una arma o a pagar una multa per ús indegut de l’habitatge.

Uns dies després, vaig entropessar amb una altra notícia que em cridà l’atenció: dos treballadors de la construcció, Zheng i Wang, un home i una dona de 38 i 55 anys respectivament, van fer malbé la muralla xinesa a l’alçada de Youyu, en la província septentrional de Shanxi. Pel que sembla, ampliaren una bretxa de la relíquia mil·lenària amb una excavadora per a crear una drecera. La notícia informa que aquell tros de muralla es coneix com La 32ª Gran Muralla. Tot recordant l’escriptor i humorista Douglas Adams, pense que és una llàstima que no es diga La 42ª Gran Muralla, perquè estos són un parell d’herois, ja que jan desdoblat l’espai-temps: foradant una muralla mil·lenària, han arribat abans allà on treballaven, com en el clàssic exemple del paper doblegat que imita el forat de cuc.

Podríem dir que ara, si la Gran Muralla es poguera vore des de la Lluna, semblaria la dentadura d’un vell. Però és possible que sempre haja estat així. En La construcció de la muralla xinesa, Kafka –en qui sempre pense quan s’esmenta el mur de murs– explica que la Gran Muralla es va construir por seccions, mètode que deixà molts forats que, a poc a poc, s’anaren omplint, alguns fins i tot després que s’anunciara oficialment que ja l’havien acabada. Però pareix que hi ha forats que mai no es tancaren i que en total fan una llargària superior a la muralla construïda, tot i que –segons aclarix Kafka– esta afirmació segurament pertany a una de les moltes llegendes nascudes al voltant de l’edificació.

Ara els turistes que s’allotgen a Nova York amb Airbnb també desafiaran l’espai-temps: en qüestió d’hores, quan aterren en la ciutat, tot eixint del forat de cuc del vol, tindran una família ben crescuda que els taparà el buit del parentiu en terres llunyanes.

Jean Murdock (Reus, 1972) és llicenciada en Filologia Anglesa i postgrau en Tècniques Editorials. Es dedica a la traducció i l’edició professional i és autora del blog literari Huellas.

@jeanmurdock_

Noticias relacionadas