CASTELLÓ. L'associació cultural El Trull, Grup de Dolçainers i Tabaleters de Vila-real celebra 35 anys d'història amb una programació d'activitats que es desenvoluparan al llarg de tot l'any i que compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Tradicions. Entre les iniciatives previstes per a commemorar aquest aniversari destaca la participació per primera vegada de la colla de dolçainers i tabaleters en la Setmana Santa vila-realenca, així com l'homenatge pòstum a Pascual Juan Rochera ‘Pasqualet de Vila-real’, a més de concerts i altres activitats formatives.
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, la regidora de Tradicions, Noelia Samblás, i el responsable d'activitats de l'Associació Cultural El Trull, Josep Salmerón, han presentat la programació que arranca aquest dissabte 25 de febrer, amb un concert a les 17.30 hores en la plaça de la Vila en el qual el Grup de Dolçainers i Tabaleters de Vila-real realitzarà un repàs a la seua història a través de la música que ha marcat les diferents etapes de l'agrupació.
L'alcalde ha volgut participar en la presentació d'aquests actes per a mostrar el “agraïment” del consistori a la contribució que El Trull, amb Manuel Bort com a president i la resta de membres, ha realitzat a la cultura i la tradició de Vila-real. “L'Ajuntament està orgullós de col·laborar en aquest aniversari, que ens recorda d'on venim i que és exemple per a altres iniciatives que puguen sorgir i que ens ajuden a reforçar el nostre cor de poble, una cosa fonamental per a ser viables i continuar triomfant en la nova Vila-real del segle XXI”. L'alcalde ha destacat de manera especial la participació per primera vegada de l'associació en la Setmana Santa de Vila-real, declarada festa d'interés turístic autonòmic, que ara sumarà també la música de dolçaina i el tabal. El Trull acompanyarà a la Confraria del Sant Sepulcre, una novetat que “estic segur suposarà una aportació innovadora i positiva a la nostra Setmana Santa”.
Josep Salmerón ha destacat unes altres de les activitats programes com la presentació, aquest diumenge 26 de febrer a les 12.00 hores a la Casa dels Mundina, de la dolçaina tenor, un instrument de recent creació “que estem treballant per introduir en les agrupacions de dolçaina i tabal”.
Així mateix, Benlloch ha agraït l'homenatge pòstum al dolçainer Pascual Juan Rochera ‘Pasqualet de Vila-real’, mort en 2020, que El Trull ha programat per al mes de maig, durant les festes patronals en honor de Sant Pasqual, i per al qual ha oferit la col·laboració de l'Ajuntament. “La unió, treballar junts, és el que ens fa més forts”, ha subratllat l'alcalde, qui ha recordat a més que “El Trull ens acompanya en molts dels actes de la ciutat, al costat d'altres agrupacions com la Colla Gegantera, que enguany també celebra els 10 anys de la recuperació dels gegants i amb la qual estem treballant en projectes com el bateig d'un nou gegant en 2024 amb motiu del 750é aniversari de la nostra fundació”.
Finalment, l'alcalde ha reconegut que “encara que Vila-real manté el seu cor de poble, ja som una ciutat i necessitem noves infraestructures per a albergar tota l'activitat cultural i associativa”. En aquest sentit, s'ha referit a l’Escola de Dolçaina i Tabal, que compta amb 48 alumnes i alumnes, i que desenvolupa la seua activitat a la Casa dels Mundina. “És moment de mirar al futur i il·lusionar-nos i per això hem sol·licitat una subvenció a la Unió Europea per a convertir el Convent Espai d’Art en un gran centre cultural, un dels 68 projectes de l'Agenda Urbana que formen part de la nova Vila-real del segle XXI” amb la intenció d'acollir en el futur a entitats culturals de la ciutat com El Trull.
Salmerón ha agraït el suport institucional de l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Tradicions, “sense el qual hauria sigut impossible complir 35 anys”. Per part seua, la regidora de Tradicions, Noelia Samblás, ha assegurat que “és un honor i un orgull iniciar la celebració d'aquest aniversari en el marc de les Festes Fundacionals” i ha agraït el treball del Trull per ser “una entitat clau en la defensa de les nostres arrels que ens ajuda a transmetre l'estima per la música tradicional”.